Scenkonstguiden

Scenkonstguiden drevs av Teater Nu 2015 – 2019. 2022 lämnade vi över fanan till en ny redaktion.

Scenkonstguidens startades av Teater Nu för att fylla en rad av luckor inom scenkonsten. I stort handlade det om att göra scenkonsten mer lättillgänglig och fysiskt resulterade det i en digitalplattform med en guide och  en kulturredaktion, scenkonsthändelser och mötesplatser. 

Scenkonstguiden var ett projekt som lyfte scenkonsten och synliggjorde konstens styrka. Detta genom att skapa scenkonsthändelser och mötesplatser, producera redaktionellt material och skapa digitala hjälpmedel för att göra scenkonsten mer lättillgänglig.

Scenkonstguiden var framför allt kända för sin satsiga Scenkonstgala och som digital plattform, men Scenkonstguiden jobbade också nätverksbyggande och på uppdrag av andra aktörer.

Scenkonstguiden lever nu vidare på scenkonstguiden.se och drivs av Linda Brelin och Märta Jungerfelt.

Scenkonstguidens crew bestod av Matilda Klamas, Sara Östebro och Rasmus Klamas.

Scenkonstguiden som app

Scenkonstguiden fanns som app för iPhone och Android för att göra scenkonsten än mer lättillgänglig. Med en kartfunktion för att se vad som gick att ta del av nära dig.

Tanken med guiden var att göra det lättare för människor att hitta till scenkonsten, och smidigare för aktörer att nå ut till sin publik. Det ska vara lika lätt att svänga förbi en föreställning eller utställning som det är att ta en fika eller gå på bio.

Scenkonstguiden som mötesplats

Scenkonstguiden:s crew är själva konstnärer och att skapa scenkonst för att väcka aptiten för ännu mer scenkonst är vårt recept. Extra stolta är vi över Scenkonstgalan – en kärleksnatt där vi hyllade scenkonsten på scen i ett alldeles eget glittrigt galaformat, dessutom med ett späckat program av scenkonst.

Scenkonsten är i behov av fler mötesplatser – att mötas över genre, ålder och erfarenhet tycker Scenkonstguiden:s crew är nödvändigt för ett vibrerande och nyskapande kulturliv.

Scenkonstguiden som kulturredaktion

Samtalet om scenkonst är viktigt och tillhör alla. Scenkonstguiden arbetade för en inkluderande konst- och kulturscen och ville inspirera till fler röster i konstsamtalet.

På webben och i appen kunde du läsa intervjuer med spännande personer, recensioner av föreställningar, personliga krönikor och rekommendationer om spännande händelser. Scenkonstguiden ville skriva om konst och scen på ett lättillgängligt och kul sätt, uppmana till egna tankar och ge inspiration att se mer konst- och scenkonst.

Utvalda Artiklar

Scenkonstguiden drevs av Teater Nu, en fri teatergrupp med bas i Göteborg som producerar scenkonst och mobiliserar mötesplatser. Scenkonstguiden startades med stöd av Arvsfonden. Sedan 2017 drevs Scenkonstguiden med stöd av Västra Götalandsregionen. Scenkonstguiden samarbetade med Sensus och KulturUngdom.