top of page

ALVA QI TÖRNQVIST

Utställning
2024
ALVA QI TÖRNQVIST

Alva Qi Törnqvist 3 februari - 24 februari


VERNISSAGE: 3 februari klockan 12.00-14.00

Deras hår glänste i solen

Multi-mediainstallation med film


I installationen finns naken keramik, skröjbränd men inte mer, flera kärl och skålar. De klingar på ett obehagligt sätt när man försiktigt knackar på dem. Skört, hårt och bräckligt. En ansats, ett rop eller ett skrik där rösten spricker. Tomheten är närvarande, en frånvaro av något som inte är där. Det finns avtryck där någon vidrört, där någon suttit men inte längre finns kvar. Dynan på bänken är insjunken och är en del av 3D-inskanningarna från hemmet där konstnären är uppväxt. I rummet finns 3D-utskrivna objekt som är rekvisita och en del av scenografin i essäfilmen som tar sig ut ur filmen.


Jag pratar med Johanne som en fiktiv vän i brevform. Johanne och jag kommer från samma provins i Kina. Hennes barndomsbilder skapade en stark känsla av gemensam scenografi och estetik, vilket Deras hår glänste i solen tar avstamp i. En essäfilm om hur vi kom hit, hur det var och hur det blev.


Årets KulturUngdom-konstnär på Boy konsthall är Alva Qi Törnqvist. Född i Fenyi, Kina. Uppvuxen i Baskemölla, en by i Simrishamns kommun, kom Alva Qi in på konst via scenkonsten. Hon studerade på folkhögskola i Frankrike, Bagnols sur Cèze sen fortsatte på konsthögskolan i Tourcoing. Efter 1,5 år bytte hon till HDK-Valand och avslutade sin kandidat där. Hennes konst handlar om migration och existentiella frågor i en poetisk värld där alla kan relatera. Det kan vara om vad är ett hem, hemmets rekvisita eller känslan av ett hem.


Utställningen görs som ett samarbete mellan KulturUngdom och Boy konsthall, för att lyfta unga konstnärer verksamma i regionen. Utställningen görs med stöd av Västra Götalandsregionens kulturnämd, Kulturrådet och Sensus.

bottom of page