top of page

RESIDENSKONSTNÄR 2024

Residens
2024
RESIDENSKONSTNÄR 2024

Jan Martin Tordby


Residens 2 mars - 23 mars

Utställning 23 mars - 20 april

Konstnären Jan Martin Tordby skapar nya verk på plats i Bollebygd. Tordby (f. 1990) är uppvuxen i Mariestad dit hon nu återvänt efter 7 år i New York. Tordby är utbildad vid Konstfack i Stockholm.


Under perioden 2-23 mars kommer hon använda konsthallen som ateljé och undersöka en serie nya verk. Det kommer även finnas tillfällen att som besökare ta del av processen och höra mer om de verk som skapas.


Arbetet kommer sedan presenteras i en utställning i konsthallen 23 mars - 20 april.


 

Jag utvecklar flera projekt samtidigt och i etapper, måleri, skulptur och installationsarbete som faller samman och kommenterar på vissa aspekter av att vara levande, social och mänsklig. Genom mitt arbete vill jag att alla ska tänka på vilka vi verkligen är som människor. Jag dras till försummade, vittrande, från stötta och trasiga föremål eller byggnadsmaterial som bär på en specifik resonans. Mina favoritmaterial hittar jag på skroten eller i utkanten av samhällen. Jag kallar detta material för "othered material".


Min upplevelse som transperson är central i min konstnärliga process där jag drar paralleler mellan måleriprocessen och processen att formulera sin egen könsidentitet. Du gör en gest på papper eller duk som ger konsekvenser inför nästa aktion, vilket återspeglas i livet där du konstant förhandlar med din omgivning om möjligheterna för din framtid. Jag arbetar med konceptet Edging* som tanke-landskap och ingång i min konstnärliga process. Konceptet hjälper mig att utvinna både språk och gester som driver arbetet framåt. Förberedelser som leder till fler förberedelser inför ett explosivt event.


*Edging involves cycles of increasing stimulation and stopping just before the point of DEPARTURE.
bottom of page