top of page

RESIDENSKONSTNÄR 2024

Residens
2024
RESIDENSKONSTNÄR 2024

Jan Martin Tordby


Residens 2 mars - 23 mars

Konstnären Jan Martin Tordby skapar nya verk på plats i Bollebygd. Tordby (f. 1990) är uppvuxen i Mariestad dit hon nu återvänt efter 7 år i New York. Tordby är utbildad vid Konstfack i Stockholm.


Under perioden 2-23 mars kommer hon använda konsthallen som ateljé och undersöka en serie nya verk. Det kommer även finnas tillfällen att som besökare ta del av processen och höra mer om de verk som skapas.


Arbetet kommer sedan presenteras i en utställning i konsthallen 23 mars - 20 april.

 


Utställning 23 mars - 20 april

Vernissage 23 mars klockan 12.00-14.00

I am ready to fail


lägesrapport: förberedelserna tar över, förberedelser som leder till fler förberedelser - vad rör jag mig emot?


jag söker inte kollapsen, kollapsen söker mig.


evidensen jag undersöker berättar om chansen, den mirakulösa chansen att jag står redo för resan och lyckas fånga det fartfyllda ögonblicket.


lägesrapport: mer förberedelser, mer lidande, mer att utforska, mer att uttrycka.


att misslyckas erbjuder en expansiv potential som håller mig vid liv. jag kastar mig ut i ovissheten och litar på materialets hållfasthet. jag tränar mina händer och hela kroppen på


elastiska rörelser för att förlänga ögonblicket precis innan allt kollapsar igen.


lägesrapport: den enda riktiga kramen är kollapsen.

__________________________________________________


Jan Martin Tordby utvecklar flera projekt samtidigt och i etapper, måleri, skulptur och installationsarbeten som faller samman. Genom sitt arbete vill hon att alla ska tänka på vilka vi verkligen är som människor. Hon dras till försummade, vittrande, från stötta och trasiga föremål eller byggnadsmaterial som bär på en specifik resonans. Sina favoritmaterial hittar hon på skroten eller i utkanten av samhällen. Tordby kallar detta material för "othered material".


Tordby arbetar med konceptet edging* som tanke-landskap och ingång i sin konstnärliga process. Konceptet hjälper henne att utvinna både språk och gester som driver arbetet framåt. Förberedelser som leder till fler förberedelser inför ett explosivt event. Verken hon utvecklar befinner sig på olika platser i cykliska perioder av specifik rörelse och utforskar ett släktskap eller belyser olikheter mellan specifika materiella sammansättningar.


*edging involves cycles of increasing stimulation and stopping just before the point of departure

bottom of page