top of page

TINA UMER

Utställning
2022
TINA UMER

Tina Umer

Gone Clicking – Rugs

5 – 19 februari


INSTAGRAM LIVE MED TINA UMER

Torsdag 10 februari 18.00

Live på Instagram @boykonsthall


Vi kommer få en digital rundtur av utställningen och höra Tina berätta mer om utställningen och idéerna bakom. Passa på att ställa dina frågor direkt till Tina och till oss i chatten!


Tina Umer är född 1991 i Koper, Slovenien, och bor och arbetar nu i Göteborg. Umer tog sin masterexamen i fotografi vid HDK-Valand i Göteborg 2019, och har sedan tidigare en kandidatexamen från Visual Communication vid Academy of Fine Arts and Design i Ljubljana. I sina arbeten undersöker Umer teman som minnen, personlig symbolik, och olika lager av materia och mening. Umer arbetar utifrån fotografi men blandar det med textilkonst, installationer, ljud och måleri.https://www.tinaumer.com/


Gone Clicking – Rugs är en del av den större serien Gone Clicking som berör spamlandskapet på nätet, prokrastinering och löftet om att kunna hitta tillfredsställelse bland annat genom onlineshopping. 


Umer har samlat skärmdumpar av objekt som först dök upp som AI-skapade clickbait-annonser. Hon dök senare in till själva källan, till webbplatsen Wish – en snabbt växande e-gigant som för samman (ofta) kinesiska säljare med väst, och bildar en ny sorts sidenväg.


Det hon hittade är föremål menade för underhållning eller skönhet med tveksamt värde och användning, deras existens är baserade på exploateringar och ett överflöd av varor. Objekten visar det onödiga, bisarra och motsägelsefulla i nutiden. Kanske kan de också förstås som något slags anti-objekt, som förstör sitt eget syfte. Är de, på grund av hur snabbt de konsumeras och sin förlust av kontext, redan någon sorts moderna reliker? Vart leder vår girighet och överkonsumtion av råvaror, när vi så tydligt vet att vi måste förändra vårt sätt att agera mot planeten här och nu?


Mattorna har Umer beställt av ett företag baserat i Kalifornien, men som tillverkar mattor i Marocko, ett tillvägagångssätt som efterliknar hur e-handelwebbplatsen fungerar. Hantverkarna fick en samling skärmdumpar och valde sedan ut vilka de kunde göra beroende på sin förmåga och tillgängliga färger. Resultatet har påverkats av den mänskliga handen, och den folkliga vävnadstraditionen. Detta har förvandlat föremålen ytterligare och fört dem än längre från deras användning. Onlinebilderna materialiseras och förvandlas genom mänskliga fel.


I utställningen ingår även släppet av boken Gone Clicking, ett samarbete med konstnären och designern Sara Bezovšek, där ett bredare urval av föremål ställs mot reflektioner över deras betydelser.


Utställningen på Boy konsthall presenteras i samarbete med KulturUngdom, en ideell förening som backar, synliggör och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang av och med unga mellan 13-30 år i Västra Götaland.

bottom of page